Wat is het referendum van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten?


Wat is het referendum van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten?

In maart, een referendum in Nederland zag kiezers zich verzetten tegen een wet die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten grotere bevoegdheden zou geven. Ondanks de nee-stem, de wet wordt waarschijnlijk van kracht in mei 2018. Desondanks zijn degenen die tegen de nieuwe wet zijn misschien nog steeds de winnaars op lange termijn en voor degenen in andere landen die zich ook zorgen maken over privacy en toezicht, biedt het referendum een ​​aantal belangrijke lessen.

Het referendum kan niet worden begrepen zonder een beetje begrip te hebben van de politieke context. Het referendum was niet alleen louter consultatief (en dus niet juridisch bindend), de wet die dergelijke referenda toestaat, is al geschrapt, een feit dat door een aantal partijen werd gebruikt om aan te geven dat zij de resultaten van het referendum zouden negeren en door zouden gaan met de 'dragnet surveillance law', zoals zijn tegenstanders het noemden.

Ondanks dat het referendum een ​​tamelijk zinloze oefening lijkt te zijn, tegenstanders van de nieuwe wet vochten er nog steeds een campagne tegen. Hoewel weinigen dachten dat de vorige wet, uit 2002, niet rijp was voor een update, beweerden deze tegenstanders dat de wet het ook maakte eenvoudig voor de inlichtingendiensten om grootschalige surveillance uit te voeren om apparaten te hacken en gegevens te delen met buitenlandse partners.

De aanhangers van de wet verdedigden het zo nodig tegen de huidige digitale bedreigingen en wezen erop dat, terwijl de wet inderdaad de niet-gerichte toezichtsbevoegdheden van de diensten verhoogde, een aantal extra controles werden ingevoerd om misbruik te voorkomen.

Wat deze supporters wel hebben gespeeld, is dat het referendum plaatsvond samen met lokale verkiezingen in het grootste deel van het land, waardoor een mogelijk zwijgende meerderheid van de supporters bleek te stemmen. Uiteindelijk, hoewel de opkomst inderdaad meer dan 50% was, gebeurde dit niet: 49,44% stemde tegen de wet en met iets meer dan vier procent blanco stemmen, was dit voldoende om de Nee-stem tot winnaar te verklaren.

Ondanks de aanvankelijke belofte van verschillende regeringspartijen dat ze het resultaat zouden negeren, heeft de regering nu gezegd dat het rekening zal houden met de Nee-stemming. Het is nog te bezien wat dit in de praktijk betekent, en weinigen verwachten het soort veranderingen waarop de tegenstanders hadden gehoopt. Nog de impact op lange termijn kan nog steeds belangrijk zijn.

Hoe zal het referendum impact hebben op de online community in Nederland? 

Nederland vormt hierop geen uitzondering, omdat wetshandhavings- en inlichtingendiensten criminelen, terroristen en actoren van nationale staten steeds vaker zien gebruiken voor hun doeleinden en om te worden geconfronteerd met wetten die lijken en in sommige gevallen duidelijk verouderd zijn. En net als elders, gebruiken veel meer mensen internet voor werk, plezier en niet zelden om echt geweldige dingen te doen.

Mensen die hebben een professionele of persoonlijke interesse in privacy en veiligheid zal lang over deze kwesties hebben nagedacht en waarschijnlijk hun mening hebben gevormd over waar het evenwicht tussen privacy en beveiliging moet liggen - of kunnen erop wijzen dat dit geen vraag is en / of dat er geweldige oplossingen zijn die beide bieden.

De meeste andere mensen zullen er niet aan hebben gedacht. Ze zullen gehoord hebben van de Snowden-lekken en van de online activiteiten van verschillende schurkenstaten, maar ze zijn nooit gedwongen te denken waar ze vinden dat de balans zou moeten liggen. Dankzij dit referendum en het debat erom werd hen gevraagd een beslissing te nemen. En wat uw eigen standpunt over het onderwerp ook is, dit kan geen slechte zaak zijn.

Het kan moeilijk zijn om te begrijpen hoe verwarrend de digitale wereld nog steeds is voor diegenen die niet vele uren per dag werken in IT of het bespreken van privacy. Net zoals het Cambridge Analytica-schandaal heeft veel mensen aan het denken gezet over de persoonlijke gegevens die ze aan webbedrijven verstrekken, dit debat zal veel mensen hebben doen nadenken over de feitelijke implicaties van vergezochte of zeer beperkte bevoegdheden voor de inlichtingendiensten.

De politiek rond het referendum was rommelig, maar elk land verdient een debat zoals in Nederland. Dus als je een sterke mening hebt over het onderwerp, daag je tegenstanders uit en probeer zoveel mogelijk mensen bij het debat te betrekken.

Edward Snowden had gezegd dat zijn grootste angst was dat mensen gewoon niet zouden schelen wat hij deed. Net als zijn acties of er een hekel aan hebben, moeten we ervoor zorgen dat dit in ieder geval niet gebeurt.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 12 = 16

map