vpnMentor-studie: interesse in VPN’s in Rusland stijgt na telegramverbod


Toen Rusland de populaire berichten-app Telegram op 16 april blokkeerde, internetzoekopdrachten voor de term 'vpn' stegen enorm en stegen met meer dan 230%.

VPN's hebben ook een piek in de omzet gezien, met top VPN-providers melden een drievoudige toename van de conversiepercentages.

Dit laat zien dat Russen niet alleen zoeken naar informatie over VPN's, maar vastbesloten zijn om VPN's te kopen en te gebruiken om hun online privacy te beschermen.

Wij geanalyseerde zoekopdrachten en rapporten van VPN-providers van de week voor en na het verbod om te zien hoe dit de VPN-verkoop heeft beïnvloed.

Het verbod op Telegram resulteerde in andere geblokkeerde websites

Op 16 april werd Telegram geblokkeerd omdat het niet voldeed aan de eis van de Russische overheid voor toegang tot gebruikersberichten.

Hoewel de regering beweert dat hun verlangen naar toegang voortkomt uit veiligheidsproblemen, zei de CEO en oprichter van Telegram, Pavel Durov, in een verklaring dat dit niet alleen ter voorkoming van terroristische aanslagen, maar zou dienen om de privacy van gebruikers te schenden.

Om de app te blokkeren, Roskomnadzor - de federale instantie belast met censuur - blokkeerde meer dan 19 miljoen IP-adressen geassocieerd met Telegram. Daarbij echter, het blokkeerde ook andere bedrijven die dezelfde cloudservice gebruiken als Telegram, zoals Amazon, Spotify, Viber en Google Services (Gmail, YouTube etc.).

Om het blok te ontwijken, is Telegram bezig geweest met een soort meppen, springend van IP-adres naar IP-adres.

Bovendien, het blok resulteerde ook in een toename van het verkeer naar en de verkoop van VPN-sites. Ironisch genoeg, omdat VPN's zijn ontworpen om geo-beperkte inhoud in het algemeen te omzeilen, naast Telegram, meer Russische burgers hebben nu toegang tot LinkedIn en andere geblokkeerde websites.

Durov verklaarde op zijn website dat "ondanks het verbod, we tot nu toe geen significante daling van de gebruikersbetrokkenheid hebben gezien, omdat Russen het verbod meestal omzeilen met VPN's en proxy's."

Tot grote vreugde van voorstanders van digitale rechten - en waarschijnlijk tot verdriet van Poetin en zijn trawanten - heeft een blokkering van een enkele berichten-app er kennelijk toe geleid dat miljoenen Russen toegang kregen tot het gecensureerde web.

Russen zoeken nu meer dan ooit naar VPN's

Uit onderzoek van zoekopdrachten bleek dat, vergeleken met de week vóór 16 april, in Rusland is de zoekterm "vpn" 237% gestegen. In Sint-Petersburg steeg het met 154% en in Moskou met 230%.

vpnMentor-studie: interesse in VPN's in Rusland stijgt na telegramverbod

In vergelijking met vóór 9 april is de interesse voor de zoekterm 'vpn' op 16 april vervijfvoudigd. Van 9 april tot 15 april kreeg de zoekterm al wat grip. Uit ons onderzoek blijkt echter dat er nog steeds een aanzienlijke toename is ten opzichte van de week vóór het verbod op Telegram en de week daarna.

belangwekkend, het zijn niet alleen de belangrijkste kosmopolitische centra waar mensen naar VPN's zochten.

Kleinere steden vertoonden ook grote stijgingen; bijvoorbeeld, Omsk en Rostov aan de Don sprongen met respectievelijk 242% en 260%.

Regio Groei
Sint Petersburg 154%
Samara Oblast 211%
Nizhny Novgorod Oblast 219%
Moskou 230%
Krasnodar Krai 231%
Omsk Oblast 242%
Tomsk oblast 257%
Rostov Oblast 260%
Krasnoyarsk Krai 271%
Republiek Basjkortostan 297%

Uit deze extreem hoge percentages zien we dat velen waarschijnlijk niet naar een VPN hadden gezocht voordat het recente Telegram-blok hen daartoe motiveerde.

Met name de zoekterm "vpn telegram" sprong slechts 104,1% in Rusland, vergeleken met de toename van 237% voor de geïsoleerde term "vpn".

Dit is waarschijnlijk omdat slechts 7% van de gebruikers van Telegram in Rusland woont. daarom, in plaats van rechtstreeks door het verbod te worden getroffen, lijkt het erop dat de publiciteit eromheen een piek in de privacykwesties in het algemeen veroorzaakte.

Dit heeft geresulteerd in verhoogde VPN-verkopen.

VPN-omzetstijging in Rusland

Sinds het verbod, VPN-bedrijven hebben een aanzienlijke omzetstijging gemeld, specifiek uit Rusland en de omliggende gebieden.

VyprVPN, dat wordt beheerd door GoldenFrog, bevestigde dat het nieuwe accountrente sprong 190% in de afgelopen week. Evenzo hun mobiele downloads groeiden met 198%, en hun websiteverkeer steeg met 36%.

NordVPN, de populairste VPN in Rusland, bevestigde dat de omzet met 254% steeg in Rusland in de week sinds Telegram werd geblokkeerd

Evenzo HolaVPN beweert dat hun verkeer met 300% is gestegen vanwege het verbod.

ExpressVPN meldde ook dat hun de omzet van Russische gebruikers is verdrievoudigd.

Dit laat zien dat de Russische bevolking niet alleen online naar VPN's zoekt om er meer over te weten te komen, maar ook vastbesloten om ze daadwerkelijk te kopen en te gebruiken.

ironisch, terwijl het Telegram-verbod bedoeld was om de digitale communicatie te verminderen, lijkt het deze in plaats daarvan te hebben verzacht, waardoor het wereldwijde web open is voor diegenen die anders nooit interesse hadden gehad om censuur te omzeilen.

Voel je vrij om dit artikel te delen op Facebook en Twitter. U kunt de informatie hier gebruiken zonder toestemming te vragen, maar schrijf het ons alstublieft toe.  

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 6 = 1

map