Top 9 ECHT gratis VPN’s voor streaming | Bijgewerkt januari 2020


Het gebruik van een VPN kan een wereld van streaming inhoud ontgrendelen. En met zoveel gratis VPN's beschikbaar, waarom betalen om er een te gebruiken - juist?

Er zijn veel redenen waarom het veel eenvoudiger en veiliger is om een ​​premium VPN te gebruiken.

Er zijn misschien geen kosten vooraf voor een gratis VPN, maar u betaalt meestal op andere manieren.

Van lagere snelheden tot datacaps, een gratis VPN kan u tijd en gemak kosten.

Het ergste van alles, een gratis VPN kan je zelfs je online veiligheid kosten.

Een voordelige premium-optie zoals NordVPN is een veel betere optie voor streaming. Het garandeert u de snelheden, kracht en veiligheid om al uw favoriete inhoud veilig te streamen.

Plus dat kan krijg tijdelijke gratis toegang tot veel premium VPN's zoals NordVPN door het gebruik van geld-terug-garanties of gratis proefversies.

Toch zijn er een aantal goede gratis streaming VPN's die er zijn. Ik heb 25 gratis VPN's getest om je deze lijst met de negen te bieden beste VPN's voor streaming gebaseerd op compatibiliteit, snelheid en beveiliging.

Beste gratis VPN's voor streaming - Beknopte handleiding

 1. NordVPN: Krijg een maand onbeperkte gratis toegang tot mijn best beoordeelde VPN met een geld-terug-garantie van 30 dagen. Streaming-geoptimaliseerde VPN met razendsnelle snelheden en onverslaanbare beveiliging.
 2. Windscribe: Een gratis VPN met 10 GB gratis data per maand. Geweldige deblokkeringsmogelijkheden en snelheden.
 3. Verstop me: Geen registratie vereist voor deze volledig gratis service. Onbeperkte snelheden en bandbreedte met 2 GB gratis maandelijkse gegevens.
 4. Hotspot-schild: Geniet elke dag van 500 MB aan gratis gegevens met deze gratis VPN. Snel en torrent-vriendelijk.
 5. PrivateVPN: Een premium VPN die u een week lang gratis kunt gebruiken met een gratis proefperiode van 7 dagen. Beveiliging van wereldklasse en uitstekende blokkeermogelijkheden.

Wat is de vangst met gratis VPN's?

Het is belangrijk om te onthouden dat gratis VPN's op de een of andere manier geld moeten verdienen. Er is altijd een uiteindelijke prijs om te betalen.

Compatibiliteit

De meeste grote streaming-sites zoals Netflix of BBC iPlayer gebruiken krachtige anti-VPN-software.

Gratis VPN's hebben niet de middelen om VPN-blokken op streaming-sites consistent te omzeilen.

Alleen premium VPN's kunnen netwerken aanbieden die snel en regelmatig genoeg worden bijgewerkt om succesvol deblokkeren te garanderen.

Compatibiliteit van apparaten kan ook een probleem zijn. Gratis VPN's zijn zelden compatibel met streaming-apparaten, routers of smart-tv's.

De beste premium VPN's zijn compatibel met al deze apparaten. Ze geven je volledige vrijheid om te streamen zoals jij dat wilt.

beperkingen

Zelfs gratis VPN's die goed zijn in het deblokkeren leggen beperkingen op die streaming onmogelijk kunnen maken.

De meeste gratis VPN's leggen beperkingen op aan uw snelheid, gebruik en bandbreedte. 

Onbeperkte toegang is meestal gereserveerd voor premium klanten.

Datacaps beperken hoeveel streaming u kunt doen. Snelheidsbeperkingen kunnen leiden tot buffering en vervelende vertraging.

Veiligheid

Een van de primaire functies van een VPN is het garanderen van veilig en anoniem browsen.

Gratis VPN's bieden zelden voldoende beveiligingsmaatregelen.

Van zwakke codering tot ontbrekende functies zoals kill-schakelaars en lekbescherming, gratis VPN's kunnen uw veiligheid online niet garanderen.

Sommige gratis VPN's zijn zelfs gevaarlijker dan helemaal geen bescherming gebruiken. De slechtste diensten log en verkoop uw gegevens om inkomsten te compenseren die verloren zijn gegaan door niet in rekening te brengen.

De beste gratis VPN's voor streaming (bijgewerkt 2020)

Ik heb 25 gratis services getest om je te vinden de meest capabele en veilige gratis VPN's voor streaming.

U moet zich er echter van bewust zijn dat zelfs deze aanbevelingen met beperkingen gepaard gaan.

Hiermee moet u bepaalde inhoud veilig kunnen streamen. Geen enkele aanbeveling is echter een complete oplossing voor onbeperkte streaming.

1. NordVPN

nordvpndevices_optimized

 • De beste premium VPN voor streaming
 • 5.100+ servers in 59 landen
 • Razendsnelle snelheden
 • Onverslaanbare beveiliging
 • Torrent-friendly
 • Werkt met: alle belangrijke streamingplatforms inclusief Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime TV, HBO GO en Hulu
 • Compatibel met: Windows, macOS, Android, iOS, Linux, Firefox, Chrome, sommige routers, streaming-apparaten en smart-tv's

NordVPN staat consequent bovenaan mijn lijst van VPN's voor het streamen van films en tv.

Het goede nieuws is dat je het een maand lang gratis kunt gebruiken 30-dagen geld terug garantie. De NordVPN-restitutieproces is snel en eenvoudig, dus u kunt erop vertrouwen dat u uw geld terugkrijgt.

Dit is ideaal als u alleen een VPN hoeft te gebruiken om tijdelijk te streamen.

Gedurende deze tijd krijg je onbeperkt toegang naar mijn best beoordeelde premium VPN.

NordVPN is perfect voor streaming. Het enorme wereldwijde netwerk van meer dan 5.100 servers in 59 landen wordt voortdurend bijgewerkt - wat uitstekende blokkeermogelijkheden garandeert.

Ik kon alle belangrijke streaming-sites deblokkeren tijdens mijn tests. Zelfs de beruchte VPN- en proxy-detector van Netflix was geen enkel probleem.

SmartPlay DNS-technologie zorgt voor razendsnelle streaming snelheden evenals krachtige beveiliging. Andere beveiligingsmaatregelen zijn codering van militaire kwaliteit, een kill-switch, DNS-lekbescherming en een strikt beleid zonder logbestanden.

De NordVPN CyberSec software zelfs detecteert en blokkeert verdachte websites, malware en advertenties.

NordVPN biedt verschillende gespecialiseerde servers. Obfuscated servers kunnen verberg uw VPN-gebruik voor uw internetprovider - handig om te voorkomen dat uw ISP uw bandbreedte beperkt.

Er zijn er ook meerdere voor torrent geoptimaliseerde servers die u een extra optie geven voor toegang tot streaming inhoud.

NordVPN is compatibel met alle belangrijke apparaten en staat tot zes gelijktijdige verbindingen.

Ontdek waarom deze service consistent mijn VPN-aanbevelingen overtreft in onze volledige beoordeling.

Begin nu met streamen met NordVPN!

2. Windscribe

ramen windscherm

 • Maandelijks 10 GB gratis data
 • Goede snelheden
 • Militaire beveiliging
 • Ingebouwde advertentie / malware-blocker
 • P2P-vriendelijke servers
 • Onbeperkte gelijktijdige verbindingen
 • Werkt met: BBC iPlayer, Kodi, HBO GO en YouTube
 • Compatibel met: Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Windows Mobile, Chrome, Firefox, Opera en routers

Windscribe is een gratis VPN dat het gegevensgebruik beperkt voor niet-betalende klanten. De gegevenstoegang is echter een van de meest genereuze die ik in gratis services heb gevonden.

Je krijgt elke maand 10 GB gratis. Dat is ongeveer vijf uur HD-streaming - meer dan genoeg voor een paar tv-afleveringen of twee of drie films.

Je kunt zelfs 5 GB aan gegevens toevoegen door contact op te nemen met Windscribe op Twitter.

Gratis gebruikers krijgen toegang tot 10 van de 60 locaties van Windscribe. Ik zou verbinding kunnen maken met servers in de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Hong Kong.

Windscribe kan sommige grote streaming-sites deblokkeren. Ik heb toegang gekregen tot zowel iPlayer als HBO GO.

Helaas kon ik geen toegang krijgen tot Netflix. Windscribe heeft speciale Windflix-servers voor dit doel, maar deze worden gereserveerd voor premiumklanten.

De snelheden zijn over het algemeen goed, hoewel ze onbetrouwbaar kunnen zijn tijdens piekmomenten wanneer vrije servers overbelast raken.

De beveiliging van Windscribe is indrukwekkend. Het beschermt uw gegevens met codering van militaire kwaliteit, een strikt beleid zonder logboeken en een ingebouwde advertentie en malware-blocker.

Gratis gebruikers krijgen toegang torrent-vriendelijke servers en geavanceerde functies zoals split-tunneling. Windscribe geeft ook gratis gebruikers onbeperkte gelijktijdige verbindingen.

Als u volledige toegang wilt tot de premiumfuncties van Windscribe, kunt u upgraden met een 30-dagen geld terug garantie. Vergeet niet om uw abonnement vóór het einde van de maand te annuleren om uw geld terug te krijgen.

Ontdek of upgraden een goed idee is in onze volledige Windscribe-review.

Ontvang Windscribe gratis!

3. hide.me

HideMe-inrichtingen

 • Maandelijkse hoeveelheid gegevens van 2 GB
 • Geen registratie vereist
 • Onbeperkte snelheden en bandbreedte
 • Sterke beveiliging
 • Torrent-friendly
 • Werkt met: Hulu, iPlayer, Amazon Prime Video, HBO GO en meer
 • Compatibel met: Windows, macOS, iOS, Android, Windows Phone, Linux, streaming-apparaten en routers

Hide.me is een eenvoudig te gebruiken, gratis VPN waarvoor geen aanmelding of betalingsgegevens vereist zijn. U hoeft zich nooit zorgen te maken over onverwachte kosten of verlengingen van deze service.

Hide.me heeft 50+ serverlocaties over de hele wereld. Gratis gebruikers krijgen toegang tot vijf locaties, waaronder US East, US West, Singapore, Canada en Nederland.

Voor een gratis service is hide.me bedreven in het deblokkeren van streaming-sites. Op sommige servers had ik toegang tot sites zoals iPlayer en Amazon Prime Video.

Helaas zijn de verbindingen van hide.me niet altijd betrouwbaar en is toegang tot streaming-sites niet altijd gegarandeerd. Het kan even duren om een ​​werkende server te vinden.

Zelfs als u de door u gekozen site kunt deblokkeren, wordt u misschien tegengehouden door de maandelijkse gegevenslimiet van hide.me. U krijgt elke maand 2 GB gratis data. Dat is slechts ongeveer een uur HD-streaming.

Snelheden en bandbreedte zijn onbeperkt, though. Dat betekent dat je tijdens het streamen veilig moet zijn voor buffering en lag.

Hide.me beschermt uw gegevens met krachtige beveiligingsmaatregelen. Versleuteling van militaire kwaliteit voldoet aan een automatische kill-schakelaar, bescherming tegen IP-lekken en een strikt beleid zonder logs.

helaas, gratis gebruikers kunnen slechts één apparaat verbinden tegelijk. Als je onbeperkt gebruik en 10 gelijktijdige verbindingen wilt, kun je upgraden met een 30-dagen geld terug garantie.

Kijk of het de moeite waard is in onze complete hide.me-review.

Download hide.me gratis!

4. Hotspotschild

windows hotspotshield

 • Gratis service met 500 MB dagelijkse hoeveelheid
 • Militaire beveiliging
 • 7 dagen gratis op proef, 45 dagen geld-terug-garantie
 • Goede snelheden via Catapult Hydra-protocol
 • P2P-compatibele servers
 • Werkt met: YouTube en Spotify
 • Compatibel met: Windows, macOS, iOS, Android, Chrome, Firefox en veel streaming-apparaten

Hotspot Shield is een volledig gratis VPN met apps op alle belangrijke platforms en apparaten.

ik heb het gevonden eenvoudig te downloaden en te installeren. U selecteert gewoon de juiste app voor uw apparaat en klikt op ‘Connect’ zodra deze is gedownload.

Hotspot Shield biedt gratis gebruikers 500 MB aan gegevens per dag. Dat is genoeg data om te streamen. Hiermee kunt u een aflevering van tv per dag of ongeveer vijf films elke maand bekijken.

Helaas kan Hotspot Shield je teleurstellen als het gaat om deblokkering. Het kan Netflix, iPlayer, Hulu en anderen deblokkeren, maar deze servers zijn dat alleen beschikbaar voor premium klanten.

Ik had toegang tot gratis streaming-sites zoals YouTube of de CW. Hotspot Shield's gratis versie staat ook torrenting toe en is ook een goede optie voor het streamen van muziek.

Op de sites die ik kon deblokkeren, heb ik genoten soepel en snel streamen dankzij het Catapult Hydra-protocol van Hotspot Shield.

Beveiligingsfuncties omvatten 256-bit codering van militaire kwaliteit en een dodemansknop. Helaas houdt Hotspot Shield wel enkele datalogs bij, hoewel het belooft uw online activiteit niet te loggen.

Gebruikers van Premium Hotspot Shield kunnen maximaal vijf apparaten onder één profiel aansluiten. Gratis gebruikers zijn beperkt tot slechts een verbinding.

Je kunt tijdelijk een premium account gratis proberen met een Gratis proefperiode van 7 dagen of een 45 dagen geld-terug-garantie. Voor deze opties moet u zich aanmelden en voor de geld-teruggarantie is een eerste betaling vereist.

Lees meer over deze snelle, gratis VPN in onze Hotspot Shield-review.

Ontvang gratis Hotspot Shield!

5. PrivateVPN

privatevpn-apparaten

 • Premium-service met een onbeperkte gratis proefperiode van 7 dagen
 • Snelle streaming
 • 150+ serverlocaties in 60 landen
 • Beveiliging van wereldklasse
 • Werkt met: Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video, Hulu, HBO GO en meer
 • Compatibel met: Windows, macOS, iOS, Android, Windows Mobile, Chrome, Firefox, opera, routers, streaming-apparaten en sommige smart-tv's

Je kunt deze premium VPN een week lang gratis krijgen Gratis proefperiode van 7 dagen.

U moet zich registreren voor een account, maar PrivateVPN vraagt ​​niet om betalingsgegevens of gebruik automatische verlengingen.

Het beste van de gratis proefversie van PrivateVPN is dat dit het geval is volledig onbeperkt. Tijdens het gratis gebruik van uw week krijgt u toegang tot dezelfde functies die beschikbaar zijn voor premium gebruikers.

Dat betekent volledige toegang tot alle VPN's 150+ serverlocaties in 60 landen - en alle deblokkeermogelijkheden die het biedt.

Tijdens mijn tests vond ik PrivateVPN in staat om alle belangrijke streaming-sites te deblokkeren. PrivateVPN labelt zijn servers zelfs afhankelijk van welke streaming-sites ze kunnen deblokkeren.

Snelheden zijn snel genoeg voor ononderbroken streaming. Ik heb geen buffering ervaren met PrivateVPN.

Zoals de naam al doet vermoeden, is PrivateVPN misschien het best bekend om zijn beveiliging van wereldklasse. Uw verbinding wordt beschermd door militaire versleuteling, een kill-switch, DNS / IPv6-lekbescherming en een strikt beleid zonder logboeken.

PrivateVPN is compatibel met alle belangrijke platforms en apparaten en laat u verbinding maken tot 6 apparaten onder één licentie.

Als je PrivateVPN langer wilt gebruiken, kun je een proefperiode van een maand krijgen 30-dagen geld terug garantie. U moet een eerste betaling uitvoeren, maar de PrivateVPN-restitutieproces is eenvoudig en kan worden vertrouwd.

Zie waarom we een premium-abonnement aanbevelen in onze PrivateVPN-review.

Ontvang PrivateVPN gratis!

6. Opera VPN

windows operavpn

 • Betrouwbare VPN in de browser
 • Onbeperkte snelheden, gegevens en bandbreedte
 • Hoogwaardige beveiliging
 • Ingebouwde advertentie- en trackingblocker
 • Werkt met: Sommige Netflix-regio's
 • Compatibel met: Windows, macOS en Linux

Opera is een gratis te gebruiken VPN in de browser. Het werkt als een add-on voor de Opera-browser en stelt u in staat uw IP-adres geografisch te vervalsen en uw verbinding te coderen terwijl u browst.

Opera komt op mijn lijst als een van de weinige echt gratis VPN's kan Netflix deblokkeren. Verbinding maken kan echter een beetje ingewikkeld zijn.

Opera's VPN geeft u alleen toegang tot algemene regio's in plaats van specifieke locaties. Gratis gebruikers kunnen kiezen tussen Europa, Amerika of Azië.

Je kunt niet kiezen voor toegang tot een specifieke Netflix-regio. Ik kon echter verbinding maken met Netflix UK, Zweden en Singapore door te schakelen tussen de gebieden.

Opera's VPN bevat ook goede beveiliging, een ingebouwde ad blocker en een no-logs beleid. Echter, uw verbinding wordt alleen beschermd in de browser. Externe toepassingen die verbinding maken met internet worden niet gedekt.

Ik vond Opera een bruikbare keuze als Netflix in je land is geblokkeerd en je niet erg vindt tot welke regio je toegang hebt. Voor andere toepassingen zou ik echter kiezen voor een goedkope premium VPN. Ontdek waarom in onze volledige Opera-review.

Ontvang Opera VPN gratis!

7. TunnelBear

windows tunnelbear

 • Maandelijkse hoeveelheid gegevens van 500 MB
 • Uitstekende beveiliging
 • Gebruikersvriendelijk
 • Werkt met: HBO GO, YouTube
 • Compatibel met: Windows, macOS, iOS, Android, Chrome, Firefox en Opera

Als u op zoek bent naar een gratis VPN voor HBO GO, TunnelBear is een goede keuze. Helaas kan deze gratis service geen andere belangrijke streaming-sites deblokkeren.

Hoewel je TunnelBear mogelijk kunt gebruiken om toegang te krijgen tot HBO GO, kunnen de datacaps je streaming beperken. Gratis gebruikers krijgen 500 MB aan gegevens per maand.

Dat is slechts genoeg voor ongeveer 30 minuten HD-streaming, of één aflevering van je favoriete programma elke maand.

U kunt het bedrijf tweeten voor een extra 1 GB per maand.

Ondanks deze beperkingen vond ik TunnelBear zeer eenvoudig in gebruik. Het biedt ook een goede beveiliging voor een gratis VPN.

Functies omvatten codering van militaire kwaliteit en een strikt beleid zonder logboeken.

Als u onbeperkte gegevens wilt, kunt u upgraden naar een premium TunnelBear-account. Er is echter geen 30 dagen geld-terug-garantie.

Ontdek of upgraden een goed idee is in onze volledige TunnelBear-review.

Download TunnelBear gratis!

8. ProtonVPN

windows protonvpn

 • Gratis VPN met onbeperkte gegevens en bandbreedte
 • Premium beveiliging zonder kosten
 • Werkt met: YouTube, Spotify, Kodi
 • Compatibel met: Windows, macOS, iOS, Android Linux en routers

ProtonVPN is een zeldzame echt gratis service die biedt volledig onbeperkte gegevens en bandbreedte.

Dit zou goed nieuws moeten zijn voor streaming. ProtonVPN kan grote streaming-sites deblokkeren, maar alleen premium gebruikers hebben toegang tot deze servers.

Toch heb ik ProtonVPN op mijn lijst opgenomen omdat het werkt met gratis streaming-sites zoals YouTube. Het is ook geweldig voor het streamen van muziek op Spotify.

Gratis gebruikers krijgen toegang tot alle premium beveiligingsfuncties van ProtonVPN.

Dat omvat codering van militaire kwaliteit, een automatische kill-switch en DNS-lekbescherming en een beleid zonder logs dat tijdstempels uitsluit. Er is ook een ingebouwde ad blocker.

Als je volledige toegang wilt tot 36 serverlocaties, torrent-ondersteuning en onbeperkte snelheden, kun je upgraden met een 30-dagen geld terug garantie.

Is het de moeite waard? Ontdek het in onze ProtonVPN-review.

Ontvang ProtonVPN gratis!

9. Speedify

apparaat versnellen

 • 2 GB gratis data per maand
 • Goede snelheden via kanaalbindingstechnologie
 • Werkt met: YouTube, Spotify
 • Compatibel met: Windows, macOS, Linux, iOS, Android

Speedify is niet uw gemiddelde VPN. Het maakt gebruik van channel bonding-technologie om uw verkeer over verschillende verbindingen te splitsen, je snelheid maximaliseren.

De service is ook volledig gratis te gebruiken, zonder registratie vereist. Gratis gebruikers krijgen elke maand 2 GB aan gegevens, dat is ongeveer een uur HD-streaming.

Helaas, Speedify kan grote streaming-sites niet betrouwbaar deblokkeren zoals Netflix en Hulu. Sommige gebruikers melden wel enig succes te hebben met deblokkering, maar ik kon deze resultaten niet repliceren.

Speedify verklaart ook op haar website dat het geen verbinding met streamingdiensten garandeert.

Speedify gebruikt 128 GCM-codering, die minder is dan militair, maar nog steeds voldoende voor dagelijks gebruik. Het is bekend dat het sommige logboeken bijhoudt, hoewel het klanten verzekert dat het geen gebruiksgegevens zal loggen.

Speedify kan een zijn geweldige optie als je alleen maar toegang wilt tot YouTube of andere gratis streaming-sites die in uw land zijn geblokkeerd.

Voor iets anders kan een andere VPN de voorkeur hebben. Ontdek waarom in onze Speedify-review.

Ontvang Speedify gratis!

Veelgestelde vragen

Gebruikt een VPN voor het streamen van content legaal?

Het gebruik van een VPN voor toegang tot streaming-sites is volkomen legaal, zolang u een abonnement op de service hebt. Houd er rekening mee dat, hoewel het gebruik van een VPN zelf misschien niet illegaal is, het gebruik van een VPN voor illegale activiteiten altijd tegen de wet is.

Sommige landen hebben echter VPN's verboden of geblokkeerd vanwege hun associatie met illegale activiteiten. Je kunt ons volledige lezen gids voor landen en hun VPN-wetgeving om de regels in uw regio te achterhalen.

Bewaren deze gratis VPN-providers logbestanden?

Als u wilt dat uw gegevens echt privé blijven, moet u een VPN gebruiken die geen van uw gegevens registreert.

De meeste van mijn aanbevelingen hebben een strikt beleid zonder logboeken. Ik heb een notitie gemaakt van VPN's met een onduidelijk beleid of die een aantal logboeken bijhouden.

Heeft het gebruik van een VPN invloed op de streamsnelheid?

Alle VPN's leiden uw gegevens om via een van hun eigen servers. Hierdoor wordt de reis tussen u en uw bestemming iets langer, wat de snelheden kan verminderen. Gratis VPN's kunnen zelfs langzamer zijn vanwege overbevolkte servers of opzettelijke beperkingen. 

Dat is waarom we over het algemeen premium VPN's zoals aanbevelen NordVPN, die razendsnelle snelheden bieden voor streaming. Op die manier zijn vertragingen praktisch onmerkbaar.

Samenvatting

Het kiezen van de juiste gratis VPN voor streaming is afhankelijk van welke sites u wilt deblokkeren.

Geen echt gratis VPN kan elke streaming-site deblokkeren. Alleen premium VPN-services kunnen elke keer betrouwbare deblokkering garanderen.

Als u echter een specifieke site wilt deblokkeren, heeft u enkele opties. Gratis services met gegevenstoegang, zoals Windscribe of hide.me, kunnen goed zijn als u het beperkte gebruik niet erg vindt.

Als u slechts tijdelijk een gratis VPN nodig hebt, kunt u dat ook doen krijg gratis toegang tot premium VPN's door gebruik te maken van een gratis proef of geld-terug-garantie.

Toch zou ik altijd kiezen voor een goedkope premium VPN zoals NordVPN via een gratis service. Ze bieden gegarandeerde resultaten voor een zeer kleine vergoeding. Sterker nog, ze zullen uw veiligheid niet in gevaar brengen.

U kunt zelfs genieten van geld van onze hoogst aanbevolen VPN's met de beste deals en coupons van deze maand.

Als je meer wilt weten over de beste premium VPN's voor streaming, kunnen we je vertellen met welke VPN's werken Netflix, Hulu, HBO GO, BBC iPlayer en meer op onze blog.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 3 = 2

map